čtvrtek 14. září 2017

Korálková závislost snadno a rychle

Tenhle článek bude tak trochu osobní. A taky (snad) tak trochu zábavný. A tak trochu jiný, než jste tu zvyklí. Ačkoli... No, já toho vždycky nakecala hodně o sobě, co? Takže vlastně nic neobvyklého, když se to tak vezme.
Víte, už odmalička jsem měla potíže udržet ruce v klidu. Pořád mám tendenci si s něčím hrát. Abych doma seděla a koukala na film, to neexistuje. I v kině mi to dělá potíže. A co je nejlepší udělat s takovýma neustále znuděnýma rukama? No přece zabavit je.

Dá se říct, že tohle zabavování taky provozuji už odmalička. Už nějaký pátek před desátými narozeninami jsem holdovala ručním pracím, a to i takovým, z nichž by se úředníkům EU, podle nichž je i nafukování balonků činnost nebezpečná pro děti, orosilo čelo i jiné části těla. Pletení, háčkování, šití šateček pro panenky, náramky přátelství, korálková zvířátka... Musela jsem si zkusit všechno. A všechno mě to bavilo.

A tahle moje záliba se u mě přenesla i do dospělosti. Moje náramky přátelství jste už možná někdy někde zahlédli. A moje ketlování. A kroužkování. Ano, protože i jako velká holka jsem si prostě musela zkusit všechno, co mi pod ruce přišlo. A to radši nezmiňuji tu hromadu věcí, u nichž jsem se ovládla a nezkusila je. Ovšem nic z toho mě zase tolik nebavilo - až na ty náramky přátelství, ale těch se zase prakticky nedá zbavit, pokud to člověk neunosí sám. Nejsou prostě kdovíjak in. Zabavování rukou je jedna věc, ale když člověk něco dělá, byl by rád, aby se mu vrátily aspoň peníze za materiál. Víte, aby je mohl vrazit do dalšího materiálu. Znáte to.

No, pokud jste v posledních pár týdnech zahlédli facebookovou stránku, tak už víte, k čemu mířím. Tam jsem to už sdílela. Ale pokud ne...

Někdy loni v létě jsem se rozhodla pro celkem radikální krok. Přestat pořád slintat nad šitými korálkovými šperky a zkusit je vyrábět sama. Koneckonců, jako malá jsem z korálků dělala zvířátka, no ne? Pár náramků jsem taky zvládla. Tak kde by mohl být problém? Znova už si půlku korálkovací jehly do nohy snad nevrazím.

Začala jsem pěkně zlehka. Kdo by kupoval ty předražené japonské korálky nebo superpevné nitě. Stačí obyčejný český rokajl a vlasec. Tak jsem došla do galanterie.

No, na první úskalí jsem narazila ještě tam. Věřili byste, že ty korálky, co se za mého dětství prodávaly za dvacku za balíček, teď stojí padesátku? No, já tomu věřit taky moc nechtěla. Ale nakonec jsem si dva balíčky odevzdaně nesla k pokladně. Spolu s tím vlascem, korálkovacími jehlami a dalšími pár proprietami.

Úskalí číslo dvě se objevilo pro změnu doma. Vlasec se neprovleče jehlou. A sakra. No nic, jakou nejtenčí jehlu doma máme? Jo, to bude stačit. Snad.

Úskalí číslo tři navázalo takřka vzápětí. Hergot fix, jak někdo může šít vlascem? Vždyť to vůbec nejde utahovat! A ty korálky určitě bývaly stejnoměrnější, tohle do sebe vůbec nezapadá! Nepomohlo ani to, že jsem si vzala do hlavy, že chci hned na začátek obšít kuličku, což je i za ideálních podmínek tak trochu vyšší dívčí.

Aby bylo jasno, za normálních okolností mám při ruční tvorbě takřka božskou trpělivost. Nevadí mi nad něčím sedět hodiny. Nevadí mi, když to přibývá nekonečně pomalu. Baví mě to. Ale první den, co jsem si zkoušela šité šperky, skončily veškeré pomůcky v koutě. Ještě, že jsem začínala zlehka, říkala jsem si. Aspoň jsem nevyhodila tolik peněz oknem.

Ale jsem beran. A protože jsem se jednou rozhodla, že to zvládnu, zvládnout jsem to prostě musela. Tak jsem zkusila pár jednodušších věcí. A světe div se, ono to docela šlo. I s tím vlascem. Blbě, ale šlo to.

Provedla jsem proto zcela logickou úvahu. Pokud mi něco jde (a relativně mě to i baví) za ne zcela ideálních podmínek, co teprve kdybych ty ideální podmínky měla?

Co vám mám říkat, moje platební karta plakala. Usedavě. A já spokojeně čekala na balíček s těmi předraženými korálky a superpevnými nitěmi, co jsem rozhodně nepotřebovala. To bylo ani ne dva týdny po tom nákupu v galanterii. No jo, jsem prostě slaboch.

A pak už to šlo tak nějak ráz naráz. Pár náušnic. Nějaký ten náramek. Obšívaná kulička (ha!). Další náušnice.

Další přehnaně velká objednávka korálků, kterou jsem si sama před sebou pokoušela obhájit. Neúspěšně. A další. A další.

Totální a naprostá závislost. Hodiny strávené nad korálky. Zamilovala jsem se. Zbožňuju kombinování barev, vymýšlení, co přesně vytvořím, i tvorbu samotnou. (Pravda, někdy, když to nejde tak, jak bych si představovala, letí rozdělaná práce do kouta. Moje trpělivost přece jen není nekonečná.) Baví mě vymýšlet nové a nové blbiny, i když se za ně pak třeba proklínám.

Jistě, od těch prvních záchvatů tvoření jsem se už trochu uklidnila. To, že bych nad korálky strávila většinu dne, se už stane spíš výjimečně. Občas se mi i něco prodá. Takže dokonce ani ta moje peněženka už tolik nepláče.

Naprosto totiž popírám, že bych si kvůli tomu, abych měla všechny korálkovací potřeby kam ukládat, musela jsem si koupit nový stůl...

(P.S. Jen tak mezi řečí, kdybyste se chtěli na ty moje výtvory podívat blíž, TADY najdete facebookovou fanpage. *tiše a nenápadně se vtírá*) :D

3 komentáře:

  1. Ten, kto dnes číta toto svedectvo, by mal osláviť so mnou a mojou rodinou, pretože to všetko začalo ako vtip pre niektorých ľudí a iní hovorili, že to nie je možné. Volám sa Juraj Kamensky a som z Bratislavy, ale s manželkou sa sťahujem do Chicaga. Som šťastne ženatý s dvoma deťmi a krásnou ženou. Niečo hrozné sa stalo mojej rodine, stratil som prácu a moja žena opustila dom, pretože som sa nemohla starať o seba a o potreby rodiny. a jej deti v tomto konkrétnom okamihu. Podarilo sa mi deväť rokov, žiadna žena, ktorá by ma podporovala, aby som sa o deti starala. Snažím sa poslať testovaciu správu mojej žene, ale ona blokovať ma z rozprávania s ňou sa snažím hovoriť so svojím priateľom a jej rodinnými príslušníkmi, ale stále viem, že by mi mohol pomôcť a ja som bol podanie žiadosti neskôr toľko spoločnosti, ale stále to urobili Nevolajte ma, kým neprišiel verný deň, že nikdy nezabudnem v mojom živote. Keď som sa stretol so starým priateľom môjho, ktorému som vysvetlil všetky moje ťažkosti a povedal mi o skvelom mužovi, ktorý mu pomohol získať dobrú prácu v Coca cola spoločnosť a on mi povedal, že jeho kúzlo koliesko, ale ja som človek, ktorý nikdy neverí v kolieskach kúzla, ale ja som sa rozhodol dať mu vyskúšať a jeho meno je Drosagiede on ma poučil a ukázal mi, čo mám robiť v týchto troch dňoch obed spell.I sledovať všetky pokyny a robiť to, čo ma požiadal, aby som sa dobre. uistil sa, že všetko šlo dobre a moja žena ma opäť uvidí po skvelej práci Drosagiede. Moja žena mi zavolala s nevedomým číslom a ospravedlnila sa mi a povedala mi, že mi naozaj chýba a naše deti a moja žena sa vracajú domov.a po dvoch dňoch Spoločnosť, ktorej som poslala svoj uznávací list, teraz som manažérom spoločnosť Paragon tu v USA. Odporúčam vám, ak máte nejaké problémy, pošlite správu na tento e-mail: {doctorosagiede75@gmail.com} alebo čo mu dáte na +2349014523836 a dostanete najlepší výsledok. Vezmite veci za samozrejmosť a bude vám odobraté. Prajem Vám to najlepšie.

    OdpovědětVymazat
  2. najlepším kúzelníkom kúziel do roku 2020 je Dr. Adeleke, veľký čarodejník z Afriky. Chcem mu pomocou tohto média poďakovať za to, že mi vrátil moju ženu, povedal mi iba to, aby som poskytol veci potrebné pre kúzlo a ktoré som urobil, a on mi povedal, že po dostal položky za 24 hodín, začnem vidieť výsledok a naozaj je človek podľa jeho slov, kontaktujte ho dnes a nechajte svoj problém vyriešiť. E-mail: aoba5019@gmail.com alebo ešte lepšie Whatasapp him on +27740386124

    OdpovědětVymazat
  3. Našel jsem Mr. Pedro na blogu od někoho, kdo ho doporučuje každému, kdo hledá půjčku. Byl jsem tak nadšený a motivovaný být v této pozici finanční svobody, protože moje rodina hladověla, oslovil jsem pana Mr. Pedro v žádosti, kterou jsem mu řekl, můj životní příběh o finanční situaci, pošle mi formulář žádosti, abych vyplnil své údaje, což jsem udělal, poté, co mi poslal smlouvu o půjčce, předal jsem ji svému právníkovi k vyřízení podívejte se a poraďte mi jak dál. Podepsal jsem smlouvu o půjčce poté, co byla moje půjčka schválena před několika hodinami, banka mě kontaktuje ohledně převodu prostředků a poplatků, které musím uhradit na přepážce banky. bylo velmi příjemné pracovat s panem Pedrem a velmi mu děkuji za pomoc, kterou mi poskytl a která opravdu pomohla mé rodině hladovět. Kontaktujte prosím Mr. Pedro na e-mailu: pedroloanss@gmail.com, protože je vždy zaneprázdněn, ale mají s ním také dalšího profesionálního spoluhráče.

    OdpovědětVymazat