pátek 1. března 2013

Vlastenectví

Je to jev, kterého si je možno všimnout při každém mistrovství světa v hokeji, fotbale, krasobruslení či plivání do dálky. Odkudsi z hlubin svých příbytků se náhle vyrojí nepřeberná množství zarytých a neochvějných českých vlastenců. Nesnažte se jim přijít do cesty, pokud se váš názor na sport čirou náhodou neshoduje s tím jejich.

V drtivé většině případů se bude jednat o lidi, jejichž oblíbenou činností po zbytek roku je nadávání prakticky na všechno, co se České republiky týká, zejména pak na politiku, zdravotnictví a stav českých silnic. Tedy, ne, že by si všechny zmíněné body kritiku nezasloužily, ale bohužel se zdá, že v okamžiku konání mistrovství světa v čemkoliv jsou všechny náhle zapomenuty a z České republiky se stává přímo pohádkové místo k životu.
Najdou se tací, kteří náhle vyhrabou/zakoupí české vlaječky a budou je vozit na autě, jen aby dokázali, že sportovcům či sportovci skutečně věří. Budou se srocovat na všech vhodných místech (neboli v hospodách a na náměstích s obrazovkou), odění do národních barev, a připojovat se do každé facebookové skupiny, která podporuje Čecha, případně kritizuje kohokoliv jiného.
V případě, že vyjádříte názor odlišný od toho jejich (tzn. skutečnost, že fandíte jinému než českému týmu/sportovci, jakkoliv důkladně to dokážete obhájit), bude vám nesčetněkrát zopakováno (čti: omláceno o hlavu), že jednou jste Čech, tak tedy máte fandit Česku (což je dle mého stejné jako postavit se před gaye a říct mu, že když je jednou muž, nemá na chlapa ani pomyslet), a pokud vám snad tahle země tak strašně vadí a tolik se za ni stydíte, máte se bezodkladně odstěhovat, protože bez vás tu bude nebeský mír a klid. Někteří nepůjdou daleko pro sprosté slovo, případně vám budou zcela zřetelně dávat najevo svůj nekonečný výsměch. Každopádně budete považováni za pomýlené rebelující pubertální fracky (nehledě na váš skutečný věk) a poučováni o tom, že 'z toho vyrostete'.
Značná část těch, co vám budou toto sdělovat, budou lidé, kteří se jinak jsou schopní do krve pohádat o to, že každý člověk má právo na svůj vlastní názor, které mu nikdo nemůže brát.
A pak si zkoušejte jít proti proudu…